ΆρθραΝέα

Ζέστη, καύσωνας και προπόνηση…!

No Comments

Η προπόνηση κατά τη διάρκεια του καύσωνα μπορεί να είναι απαιτητική για τον οργανισμό και να αυξάνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Για να αποφύγεις τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και να προπονηθείς ασφαλώς το καλοκαίρι, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

  • Επιλογή σωστής ώρας: Προσπάθησε να προπονείσαι τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως το πρωί ή το απόγευμα. Αποφύγετε τις πολύ ζεστές ώρες του μεσημεριού, όπου οι θερμοκρασίες είναι συνήθως υψηλότερες.
  • Ενυδάτωση: Είναι ζωτικής σημασίας να παραμένεις ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση, πρέπει να πίνεις αρκετό νερό ή ηλεκτρολύτες για να αντισταθμίσεις την απώλεια υγρασίας μέσω της εφίδρωσης.
  • Προσαρμογή της έντασης: Κατά τις πολύ ζεστές ημέρες, μειώστε την ένταση της προπόνησης για να αποφύγετε την υπερβολική φόρτιση του σώματος. Αντικαταστήστε την ένταση με περισσότερες ασκήσεις ευλυγισίας και τεχνικής.
  • Χρήση κατάλληλου ρουχισμού: Φόρα ελαφριά, διαπνέοντα ρούχα και αντηλιακό καπέλο για να προστατευτείς από τον ήλιο. Επίσης, φορά κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που παρέχουν καλή εξαερισμό και υποστήριξη.
  • Αναγνώριση σημάτων υπερθέρμανσης: Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα υπερθέρμανσης, που μπορεί να περιλαμβάνουν διακόπτοντας την εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ναυτία ή κράμπες. Αν αισθάνεσαι οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, διακόψε την προπόνηση και αναζήτησε δροσερή, σκιερή περιοχή, και πιεί περισσότερο νερό.
  • Προετοιμασία για το καύσωνα: Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής προπόνησης, επίσης, μπορείς να γράψεις μια λίστα με ασφαλή σημεία και πηγές νερού κοντά στην περιοχή προπόνησής σας, ώστε να είστε πάντα προετοιμασμένοι για τη ζέστη.
  • Προθέρμανση: Πριν από την έναρξη της προπόνησης, κάνε μια καλή προθέρμανση. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σου να προετοιμαστεί για την προπόνηση, ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και υπερθέρμανσης.
  • Παρέχεις σκιά: Εάν είναι δυνατόν, διαλέγεις μια περιοχή προπόνησης που παρέχει φυσική σκιά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης στον ήλιο και να διατηρήσει το σώμα σου δροσερότερο.
  • Χρήση διαπνέοντων υλικών: Όταν προπονείσαι κάτω από τον ήλιο, επιλέγεις ρούχα από διαπνέοντα υλικά. Αυτό επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμίζεται πιο εύκολα, βοηθώντας το σώμα να διατηρείται σε κανονική θερμοκρασία.
  • Προσέχεις τα συμπτώματα: Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, παρακολουθείς το σώμα σου για σημάδια υπερθέρμανσης. Εάν αισθάνεσαι ζαλάδα, έντονη κόπωση, αδυναμία ή έχεις διακόψει την εφίδρωση, διακόπτεις την προπόνηση αμέσως και αναζητείς ένα μέρος με σκιά για να ηρεμήσεις και να επαναφέρεις τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός σου.
  • Συνεργάζεσαι με προπονητή: Εάν είσαι αρχάριος στα αθλητικά μαχητικά άθληματα, είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι με έναν έμπειρο προπονητή. Ο προπονητής θα σε καθοδηγήσει σωστά σχετικά με την προπόνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κατάσταση και τις ανάγκες του σώματός σου.

Μην ξεχνάς ότι η ασφαλής προπόνηση είναι κλειδί για την αποφυγή τραυματισμών και την απόλαυση του άθλημά σου. Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου, να προσέχεις τη σωστή ενυδάτωση και να προετοιμάζεσαι κατάλληλα για την προπόνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σχετικά άρθρα