ΆρθραΝέα

Διαφορά μεταξύ ITF και WTF…

Το Taekwondo είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μαχητικά άθληματα στον κόσμο, και υπάρχουν δύο κύρια στυλ που εκπροσωπούνται παγκοσμίως: το International Taekwondo Federation (ITF) και το World Taekwondo Federation (WTF). Και τα δύο στυλ έχουν μοναδικές χαρακτηριστικά και ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ας εξετάσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά στυλ, τόσο σε όρους τεχνικών, κανόνων αγώνα, όσο και φιλοσοφίας.

  • Τεχνικές:

ITF: Το ITF Taekwondo βασίζεται σε μεγαλύτερη ποικιλία τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων πολλών στάσεων, χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια, αυξημένης χρήσης των τεχνικών στο έδαφος και εκτελέσεων που περιλαμβάνουν πολλαπλές κινήσεις.

WTF: Το WTF Taekwondo επικεντρώνεται κυρίως στις υψηλές κλωτσιές, με έμφαση στην ταχύτητα, την ευελιξία και την εκτέλεση στάσεων.

  • Κανόνες αγώνα:

ITF: Οι αγώνες ITF Taekwondo περιλαμβάνουν επαφή με τον αντίπαλο, με τεχνικές που επιτρέπουν τις επαφές σε κεφάλι, σώμα και πόδια. Οι αθλητές φορούν προστατευτικό εξοπλισμό σε όλα τα σημεία επαφής.

WTF: Οι αγώνες WTF Taekwondo βασίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης που καταγράφει τις επιτυχημένες κλωτσιές. Εδώ, οι αθλητές χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό μόνο στην περιοχή του σώματος και η βαθμολόγηση γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

  • Φιλοσοφία:

ITF: Το ITF Taekwondo έχει ένα πιο παραδοσιακό πνεύμα και επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους αθλητές όχι μόνο στη μάχη, αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη και στην ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της βίας.

WTF: Το WTF Taekwondo έχει μια πιο αθλητική προσέγγιση, με έμφαση στον ανταγωνισμό και την επίδειξη τεχνικής αρτιότητας.

  • Οργάνωση και αναγνώριση:

ITF: Το ITF έχει διαφορετικές εθνικές οργανώσεις σε πολλές χώρες, με κάθε οργανισμό να έχει τη δική του δομή και ιεραρχία. Οι αθλητές προσπαθούν να επιτύχουν διεθνή αναγνώριση μέσω των πρωταθλημάτων ITF.

WTF: Το WTF Taekwondo έχει μια κεντρική διεθνή οργάνωση, την World Taekwondo (WT), η οποία διοργανώνει τα πιο κύρια διεθνή πρωταθλήματα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητισμοί.

  • Στυλ και εμφάνιση:

ITF: Οι αθλητές ITF φορούν λευκές στολές, με ζώνες που δείχνουν το επίπεδο τους. Οι κινήσεις είναι πιο εκτελεστικές και μεγαλοπρεπείς, ενώ οι πολεμικές τέχνες και οι αυθεντικές καταστάσεις έχουν μεγάλη σημασία.

WTF: Οι αθλητές WTF φορούν σύγχρονες και χρωματιστές στολές, με τα χρώματα να αντιπροσωπεύουν την κατηγορία τους. Οι κινήσεις είναι γρήγορες, δυναμικές και θεαματικές, ενώ ο ανταγωνισμός και η προβολή στο θέατρο είναι σημαντικοί παράγοντες.

Οι διαφορές ανάμεσα στα στυλ ITF και WTF Taekwondo δημιουργούν μια ποικιλία επιλογών για τους αθλητές και τους οπαδούς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε αμφότερα τα στυλ, καθώς καθένα έχει τη δική του αξία και προσφορά στον κόσμο του Taekwondo.

Εν κατακλείδι, η σύγκριση και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα στυλ ITF και WTF Taekwondo προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα άποψη για το πώς διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν να διαμορφώσουν ένα άθλημα. Το καθένα από αυτά τα στυλ έχει τη δική του αξία και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για τους αθλητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να απολαύσουν το Taekwondo.

Σχετικά άρθρα