ΆρθραΝέα

Οι βασικές τεχνικές του μαχητικού καράτε!

Το μαχητικό καράτε περιλαμβάνει μια ποικιλία τεχνικών που χρησιμοποιούνται για επίθεση, άμυνα και αυτοάμυνα. Οι βασικές τεχνικές του μαχητικού καράτε διαφέρουν ανάλογα με το στυλ του καράτε που ασκείται, αλλά υπάρχουν κάποιες κοινές βασικές αρχές και κινήσεις που ισχύουν γενικά. Ακολουθούν μερικές από τις βασικές τεχνικές του μαχητικού καράτε:

 1. Χτυπήματα με τα χέρια (Tzuki): Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν τα χτυπήματα με την παλάμη, το γροθινί κλωτσί και τα δάχτυλα. Οι κίνησεις αυτές στοχεύουν στο να προκαλέσουν βλάβη στον αντίπαλο ή να δημιουργήσουν απόσταση για άμυνα.
 2. Κλωτσιές (Geri): Οι κλωτσιές αποτελούν σημαντικό μέρος των τεχνικών του μαχητικού καράτε. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την εκτέλεση εμπρός κλωτσιάς, πλαϊνής κλωτσιάς, χαμηλής κλωτσιάς και περιστροφικής κλωτσιάς.
 3. Αποφυγές (Tai Sabaki):Οι τεχνικές αποφυγής στοχεύουν στο να αποφευχθούν τα επιθέματα του αντιπάλου. Μερικές από τις κοινές αποφυγές περιλαμβάνουν το σπρώξιμο του σώματος προς τα πλάγια, την περιστροφή του σώματος για να αποφευχθεί ο επίθετος, και τη χρήση του ποδιού για να απομακρυνθεί από τον αντίπαλο.
  1. Αμυντικές τεχνικές (Uke): Οι αμυντικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να αποκρούσουν τις επιθέσεις του αντιπάλου. Αυτές περιλαμβάνουν τον αποκρούστη (block), την πιάστρα (grab), την αποτροπή (deflect) και άλλες τεχνικές για να προστατευθεί ο εκτελεστής από τα χτυπήματα του αντιπάλου.
  2. Πολεμικές τέχνες στο έδαφος (Grappling): Παράλληλα με τις στάσεις και τα χτυπήματα, το μαχητικό καράτε μπορεί να περιλαμβάνει και τεχνικές πολεμικών τεχνών στο έδαφος. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν την πάτηση (takedown), τον έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος (ground control) και τις τεχνικές πνίξης (chokes) και αρθρώσεων (joint locks).
   1. Κλιντήρες (Kumite): Οι κλιντήρες αναφέρονται στις τεχνικές αντιμετώπισης του αντιπάλου σε μάχες εναντίον του. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση των κινήσεων, των χτυπημάτων και των αποφυγών για να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα σε μια μάχη.
   2. Καταστάσεις (Kata): Τα καταστάσεις είναι μια σειρά από προσχέδια κινήσεων και τεχνικών που εκτελούνται εναλλάξ από έναν ατόμο. Αυτές οι καταστάσεις αναπαριστούν μάχες κατά μία ή πολλές φορές και βοηθούν στην ανάπτυξη της τεχνικής, της συγκέντρωσης και της ακρίβειας.
   3. Αυτοάμυνα (Self-defense): Οι τεχνικές αυτοάμυνας στοχεύουν στην προστασία του εκτελεστή από πιθανές επιθέσεις στην πραγματική ζωή. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν την αποτροπή των χτυπημάτων, των πιέσεων και των πιάστρων, καθώς και τη χρήση του περιβάλλοντος για προστασία.

Σχετικά άρθρα